geregistreerd-mondhygiënist
Mirjam Oosting is in 2019 afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht als mondhygiënist (HBO-bachelor). Daarnaast behaalde ze in datzelfde jaar het certificaat Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS tandheelkunde). Met haar uitgebreide kennis op het gebied van mondziekten, mondhygiëne, en het uitvoeren van zowel preventieve als curatieve behandelingen, zet Mirjam zich dagelijks in om de mondgezondheid van haar patiënten te optimaliseren.
Als geregistreerd-mondhygiënist hecht Mirjam veel waarde aan kwaliteit en zorgvuldigheid in haar werk. Ze benadrukt het belang van goed geïnformeerde keuzes als het gaat om mondzorg. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen de zorg die een mondhygiënist biedt en die van een (paro-)preventie assistent. Waar een (paro-)preventie assistent een MBO-opleiding heeft gevolgd met een aanvullende cursus, heeft Mirjam een volledige HBO-opleiding afgerond, wat haar in staat stelt om complexe behandelingen op hoog niveau uit te voeren.
Mirjam verwelkomt patiënten in verschillende zorgcategorieën en is gespecialiseerd in het behandelen van gevallen met een hoger risico. Benieuwd naar wat ze voor jouw mondgezondheid kan betekenen? Lees dan verder onder het kopje ‘Behandelingen.’
Er is iets veranderd op 1 juli 2020
Vanaf 1 juli 2020 zijn er twee soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken blijven hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders.
Mondhygiënist
Voor de mondhygiënist verandert er niets. Dus: hij of zij mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.
Geregistreerd-mondhygiënist
Een geregistreerd-mondhygiënist mag alle taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht.
Het BIG-register
In de gezondheidszorg zijn veel beroepen beschermd. Iemand mag zich bijvoorbeeld alleen arts, apotheker, verpleegkundige of fysiotherapeut noemen als hij of zij de benodigde studie met succes heeft afgerond. Dat geldt ook voor de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Beiden zijn gediplomeerde professionals met een beschermde titel. Maar vanaf 1 juli 2020 moet de geregistreerd-mondhygiënist ook in het BIG-register staan. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Iedereen kan het BIG-register inkijken. Staat jouw mondhygiënist in het BIG-register? Dan weet je dat jouw mondhygiënist al zijn of haar taken mag uitvoeren zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts.
Tuchtrecht
Je mag verwachten dat jouw (geregistreerd-)mondhygiënist zijn of haar beroep zorgvuldig en goed uitvoert. Mocht je toch een klacht hebben, dan kun je die bij verschillende instanties indienen. Vanaf 1 juli 2020 kan je dat voor de geregistreerd-mondhygiënist ook bij de tuchtraad doen.