als persoon

Mijn naam is Mirjam Oosting, ik ben 28 jaar en woon samen met mijn vriend en kat Nala op Scheveningen. Ik ben enthousiastst, doelgericht en ambitieus. Ik hou van lekker eten en drinken en om af te spreken met vrienden. Verder ben ik regelmatig te vinden in de boulderhal van Beest Den Haag(HS) en ben ik sinds kort gestart met scullen bij roeivereniging de Laak.

Ik vind het leuk om anderen te motiveren om de beste versie van zichzelf te worden, omdat ik geloof in de kracht van persoonlijke groei en de impact die het kan hebben op individuen en uiteindelijk de wereld om ons heen.

Mijn passie voor de mondzorg ontstond op vrij jonge leeftijd, namelijk op de basisschool in de periode dat ik zelf een beugel had. Ik zag dat de stand van mijn tanden veranderde, magisch vond ik dat, waardoor ik ook meer zelfvertrouwen kreeg. Vanaf dat moment wist ik ‘Ik wil orthodontist worden, mét een eigen praktijk’. Ik wist toen nog niet hoelang je hiervoor zou moeten studeren… In groep 8 kreeg ik het advies VMBO kader/TL, ik begon op VMBO-kader en in het tweede leerjaar stroomde ik op naar VMBO-TL.

Hierna heb ik in 2012-2015 de opleiding tandartsassistente gevolgd aan het Noorderpoort College in Groningen, mijn geboorteplaats. Tijdens deze opleiding heb ik veel over de algemene tandheelkunde geleerd, toentertijd heb ik ook meegedraaid tijdens spoeddiensten, waar ik bijzondere herinneringen aan over heb gehouden. Verder kwam ik er in deze periode achter dat je als mondhygiënist ook een vrijgevestigde mondhygiënistenpraktijk kan starten. Ik schreef mij in voor de HBO-bachelor Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht.

Op 19-jarige leeftijd verhuisde ik naar ’s Hertogenbosch, ik was door de decentrale selectie van de studie Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een tijdje in het centrum van ’s Hertogenbosch gewoond en heb later toch – eindelijk – een kamer gevonden in Tuinwijk, Utrecht. Tijdens de studie heb ik niet bepaald stilgezeten; ik ben voorzitter geweest van de studentencommissie van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten, vicevoorzitter geweest van de opleiding-commissie, ben klassenvertegenwoordiger geweest en ik heb het honours-programma gevolgd. Mijn meest leerzame stages waren bij Tandartspraktijk Kho in Eindhoven en bij Mondhygiene de Bres in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, bij beide praktijken was geregistreerd-mondhygiënist Minke Scheepens mijn stagebegeleidster. In het ETZ heb ik ook meegelopen bij de Intensive Care, Centrum Bijzondere Tandheelkunde en bij Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. MKA-chirurg Erik Nout heeft mij geleerd hoe je mandibulaire anesthesie toedient, waar ik in de praktijk nog elke dag profijt van heb.

Na mijn afstuderen aan de Hogeschool Utrecht in 2019, heb ik zeven verschillende opdrachtgevers binnen de mondzorg gehad. Ik heb in diverse algemene tandarts -en mondhygiënistenpraktijken gewerkt. Ik heb hier inspiratie op kunnen doen over wat ik wel en niet zou willen binnen mijn eigen vrijgevestigde mondhygiënistenpraktijk. Het werken als ZZP-er in de zorg heb ik altijd gezien als een soort opstapje naar een eigen (mondzorg)praktijk.

Mijn droom is werkelijkheid geworden, in september 2021 zijn de deuren van Focus Mondzorg aan de Denneweg 66 in Den Haag open gegaan. Ik ben begonnen met een 0-praktijk en inmiddels hebben meer dan 400 personen zich ingeschreven. Het is af en toe hard werken, maar ik haal hier heel veel plezier uit!

Naast mijn werkzaamheden bij Focus Mondzorg, werk ik ook bij twee andere tandartspraktijken, waar ik voornamelijk parodontale behandelingen uitvoer. Daarnaast ondersteun ik het team van Curaprox als iTop-instructeur tijdens iTop-trainingen voor tandartsen en mondhygiënisten en assisteer ik op tandheelkundige congressen. Tevens ben ik begonnen aan de post-HBO Leergang Parodontologie onder leiding van de gerenommeerde parodontoloog Schelte Fokkema, die tot 2026 duurt. Ik geniet van samenwerken met collega’s en blijf mij graag ontwikkelen in mijn vak.

Voor de toekomst hoop ik verder te kunnen groeien met de praktijk, dat meer mensen mij weten te vinden, zowel patiënten als verwijzers. Meer gezonde monden creëren, minder onnodige problemen in de mond en minder problemen m.b.t. de algemene gezondheid. Bewustwording bij patiënten; wie is de mondhygiënist, wat is het belang van de mondhygiënist, wat doe ik zelf aan mondhygiëne?

Frisse groet,

Mirjam Oosting
Geregistreerd-mondhygiënist