Behandelingen
Vrijwel alle tandheelkundige problemen zijn te voorkomen door een goede mondhygiëne. Daarom raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist. Bij Focus Mondzorg kunt u hiervoor zonder verwijzing van de (tand)arts terecht.
Tandproblemen voorkomen
Eén van de belangrijkste taken van de mondhygiënist is het voorkomen van problemen aan het gebit. Wij raden u aan om tweemaal per jaar een afspraak in te plannen met de mondhygiënist. De mondhygiënist reinigt het gebit en tandvlees. Ook geeft zij tips over hoe u het beste uw gebit kunt verzorgen.
Onze mondhygiënist voert de volgende behandelingen uit:
- Het reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
- Het verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
- Het polijsten van vullingen
- Het gladmaken van worteloppervlakken
- Het aanbrengen van fluoride
- Het geven van advies en voorlichting over gaatjes, tanderosie en tandvleesproblemen
- Het instrueren van een juiste poetstechniek en het gebruik van interdentalen hulpmiddelen
*ragers zijn het meest effectief in het reduceren van tandplaque en bloeding
Behandelingstraject
Voordat het behandelingstraject begint, wordt er een PPS-meting uitgevoerd. PPS is een afkorting voor Periodiek Parodontaal Screenen. Jou tandvlees krijgt hierbij een score tussen de 1 en de 3. Op basis van deze score bepaalt de mondhygiënist uw behandelplan. Dit is verder beschreven in de richtlijn parodontale screening, diagnostiek en behandeling in de algemene praktijk.
Maak bij de volgende klachten een afspraak met onze mondhygiënist:
- U heeft last van loszittende tanden of kiezen
- U heeft snel last van tandsteen
- Uw tandvlees bloedt bij het poetsen
- U hebt een slechte adem
- U heeft last van terugtrekkend tandvlees
- Uw tandvlees is gezwollen en rood
- U heeft regelmatig gaatjes
Mondhygiënist vs. preventieassistent: dit is het verschil
Een preventieassistente geeft voorlichting over het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarnaast behandelt een preventieassistent cliënten met eenvoudige aandoeningen.
Een mondhygiënist gaat een stapje verder. Onze mondhygiënist is hbo-opgeleid en wordt voortdurend aan kwaliteitseisen getoetst. Ook een mondhygiënist richt zich met name op preventie, maar behandelt daarnaast tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis.
Vergoeding door de zorgverzekeraar
De kosten voor een behandeling bij de mondhygiënist vallen niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering voor de tandarts? Dan worden de kosten van een behandeling in de meeste gevallen wel vergoed. Raadpleeg bij twijfel uw polis, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
De behandeling voor kinderen jonger dan 18 jaar valt vaak wel onder de basisverzekering en wordt vaak dus wel vergoed. Voor kinderen jongeren dan 18 jaar is het dus niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Het eerste bezoek
Graag meenemen bij uw eerste afspraak:
– een identiteitsbewijs
– een verzekeringspas
– eventuele verwijsbrief en röntgenfoto’s gekregen van uw tandarts (dit is niet verplicht)
Na uw inschrijving neemt de behandelaar een gezondheidsvragenlijst met u door. Het is voor ons belangrijk om via deze vragenlijst informatie te krijgen over eventuele ziektes, medicijngebruik en over uw leefgewoontes. Deze kunnen namelijk van grote invloed zijn op uw mondgezondheid en de behandeling hiervan. Ook kan het nodig zijn voorzorgsmaatregelen te treffen bij het onderzoek en de behandeling. Vanzelfsprekend worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld (deze vallen onder het medisch beroepsgeheim).
Tijdens de eerste afspraak beoordelen we de conditie van het tandvlees en kijken we naar de mondhygiëne. We geven u dan tips en tricks over hoe u het beste uw tandvlees gezond kunt houden. Aan de hand van de conditie van het tandvlees wordt er gekeken welke behandeling u nodig heeft. In sommige gevallen zijn er meer afspraken nodig om het gebit volledig te kunnen reinigen. We bespreken dit uiteraard met u.