Kinderen

BIJ KINDEREN EN JONGEREN GEBEURT ER VAN ALLES IN DE MOND

Doorkomende melktanden, wisselen en vaak ook een beugel. In dit artikel kun je lezen over de verschillende fases in de mond van een kind. Voorkom onaangename problemen zoals tandpijn, gaatjes, een slechte adem of tanderosie en breng tenminste jaarlijks een bezoek aan de mondhygiënist.

Wist je dat kinderen tot 18 jaar ‘gratis’ de mondhygiënist kunnen bezoeken?
Binnen Focus Mondzorg worden álle behandelingen direct gepind. Hierna wordt de factuur gemaild, zodat deze ingediend kan worden bij de zorgverzekeraar. Voor kinderen tot 18 jaar worden de behandelingen door de mondhygiënist vergoed vanuit de basisverzekering.

Kinderen 0-4 jaar

De eerste melktanden van een baby komen door tussen de zes en negen maanden.

Wanneer een kind ongeveer 2,5 jaar oud is, is het melkgebit compleet. Al vanaf het eerste babytandje is het van belang om goed te poetsen. Doe dit met een speciale baby tandenborstel en peutertandpasta.

Voor kinderen tot twee jaar is 1x per dag poetsen voldoende. Vanaf twee jaar is het noodzakelijk om 2x per dag met een fluoride tandpasta te poetsen. Doorkomende tandjes zijn extra gevoelig voor gaatjes, omdat het glazuur nog niet op z’n hardst is.

Laat een kind wennen aan tandenpoetsen door een leuk ritueel van te maken. Neem een kind al op jonge leeftijd mee naar de mondhygiënist.


Kinderen 5-12 jaar

Het tanden wisselen van een kind begint rond het zesde levensjaar. Dit betekent dat er zowel melk -als blijvende tanden en kiezen in de mond aanwezig zijn.

Tijdens het wisselen zijn de doorkomende tanden en kiezen gevoeliger voor gaatjes. Dat komt omdat het glazuur nog niet op z’n hardst is.

Probeer eet -en drinkmomenten te beperken tot maximaal zeven momenten per dag.

Poets het wisselgebit goed. Een slechte verzorging kan mondproblemen voor het volwassen gebit veroorzaken. Blijvende tanden en kiezen moet een heel leven mee.

Blijf kinderen tot hun tiende napoetsen en helpen, totdat ze het zelf goed kunnen (dit in verband met de ontwikkeling van de fijne motoriek).


Kinderen 13-18 jaar

Er verandert in de pubertijd veel in het leven van een kind. Ze zijn nu meestal zelf verantwoordelijk voor het poetsen en hun mondgezondheid. Ook kunnen eetgewoonten veranderen. Dit heeft invloed op het gebit.

Heeft een kind een beugel? Dan is schoonhouden van de mond extra belangrijk om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen. Bezoek de mondhygiënist om te leren hoe je je mond schoon kan houden met een beugel.

Bij een slechte mondhygiëne kan een orthodontist besluiten geen beugel te plaatsen of de beugel vroegtijdig te verwijderen, omdat er problemen kunnen ontstaan.

Hoe ziet een behandeling eruit bij de mondhygiënist voor mijn kind?

Dit hangt af van de leeftijd (/concentratieboog) van het kind, maar over het algemeen gaan we samen kijken naar de tanden en kiezen. We gaan de tandjes tellen en / of gaan deze kleuren. We kijken samen waar het goed gaat en waar het nog wat beter kan. We kunnen het allemaal beter zien waar er nog tandplaque zit door een tandplaque verklikker toe te passen (de tanden worden tijdelijk paars), zo ziet het kind en u (als ouder/verzorger) waar er nog wat meer op gefocust mag worden tijdens het poetsen. Ik geef tips hoe je het beste kunt poetsen bij je kind en laat dit zien in de mond van het kind. Denk aan het poetsen volgens de 3B’s: binnen – buiten -en binnenkant, door een vaste volgorde aan te houden weet je zeker dat je alles hebt meegenomen. Als de gebitelementen volledig door zijn gebroken adviseer ik ook interdentale hulpmiddelen, denk aan ragers of GUM softpicks. Wanneer nodig verwijder ik tandsteen met de EMS en/of met handinstrumenten, tot slot wordt er gepolijst en mag het kind wat leuks uitzoeken.

Vanaf welke leeftijd krijgen kinderen tanden?