als behandelaar

Mirjam Oosting, geregistreerd-mondhygiënist

In 2019 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht, in ditzelfde jaar heb ik ook het TMS tandheelkunde (basis) certificaat behaald, TMS staat voor Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming. De vierjarige HBO-bachelor Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht is een opleiding waarin studenten worden opgeleid tot mondhygiënisten. Tijdens deze opleiding leren studenten alles over de anatomie van de mond, mondziekten, mondhygiëne, het uitvoeren van preventieve -en curatieve behandelingen om de mondgezondheid te bevorderen. Na het afronden van deze opleiding kunnen afgestudeerden aan de slag als mondhygiënist, ‘mondhygiënist’ is een beschermde titel.

 

Laat je als patiënt goed informeren; of je behandeld wordt door een (paro-)preventie assistent of een mondhygiënist. Zowel de (paro-)preventie assistent, als de mondhygiënist, kunnen het gebit reinigen, maar hierin zit vaak wel een verschil in kwaliteit. De mondhygiënist is HBO opgeleid, een (paro-)preventie-assistent heeft een MBO opleiding gevolgd tot tandartsassistent met een aanvullende cursus van vaak maximaal 12 werkdagen om te leren reinigen tot maximaal vijf millimeter onder het tandvlees. De (paro-)preventie assistent ziet patiënten welke in de PPS-categorie 1 of 2 vallen. De mondhygiënist ziet deze groep ook, maar eigenlijk vooral mensen welke in de PPS categorie 3 vallen. Meer hierover? Klik op het kopje ‘Behandelingen’.

Er is iets veranderd op 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 zijn er twee soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken blijven hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders.

Mondhygiënist
Voor de mondhygiënist verandert er niets. Dus: hij of zij mag alleen boren, vullen, verdoven en foto’s maken in opdracht van een tandarts. En bij het maken van een röntgenfoto moet er een tandarts in het gebouw zijn.

Geregistreerd-mondhygiënist
Een geregistreerd-mondhygiënist mag alle taken zelfstandig uitvoeren, dus zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. De geregistreerd-mondhygiënist moet zich inschrijven in het BIG-register en valt onder het tuchtrecht.

Het BIG-register
In de gezondheidszorg zijn veel beroepen beschermd. Iemand mag zich bijvoorbeeld alleen arts, apotheker, verpleegkundige of fysiotherapeut noemen als hij of zij de benodigde studie met succes heeft afgerond. Dat geldt ook voor de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Beiden zijn gediplomeerde professionals met een beschermde titel. Maar vanaf 1 juli 2020 moet de geregistreerd-mondhygiënist ook in het BIG-register staan. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Iedereen kan het BIG-register inkijken. Staat jouw mondhygiënist in het BIG-register? Dan weet je dat jouw mondhygiënist al zijn of haar taken mag uitvoeren zonder opdracht of aanwezigheid van een tandarts.

Tuchtrecht
Je mag verwachten dat jouw (geregistreerd-)mondhygiënist zijn of haar beroep zorgvuldig en goed uitvoert. Mocht je toch een klacht hebben, dan kun je die bij verschillende instanties indienen. Vanaf 1 juli 2020 kan je dat voor de geregistreerd-mondhygiënist ook bij de tuchtraad doen.